shape
shape
INFO
..............................................................................................................

Sfaturi Utile

Plantarea pomilor fructiferi necesita studii temeinice din punct de vedere al alegerii locului, al sortimentului de specii, soiuri si portaltoi. Pomii fructiferi se preteaza aproape pentru orice zona a tarii.

Alegerea terenului

Terenul destinat plantarii pomilor fructiferi, fie ca este vorba de o suprafata mai mica sau de una mai mare, trebuie sa intruneasca anumite cerinte legate de situarea lor, gradul de fertilitate, posibilitatile de irigare si mecanizare a plantatiei.
Cele mai bune soluri pentru plantarea pomilor fructiferi sunt cernoziomurile, bogate in humus si solurile brun-roscate de padure favorabile pentru cultura pomilor.

Perioada de plantare

Perioada optima de plantare a pomilor fructiferi este toamna, incepand cu 15 octombrie si se poate prelungi pana in 20 noiembrie. Exista avantajul ca prinderea este sigura, deoarece exista in sol umiditate suficienta. In perioada de iarna ranile de pe radacini au timp suficent sa se cicatrizeze, emitand noi perisori absorbanti, care permit reluarea vegetatiei primavara timpuriu.

Plantarea de primavara da rezultate bune cu cat se face mai devreme. Plantarea pomilor fructiferi primavara, este recomandata a se efectua inainte de umflarea mugurilor, prinderea fiind conditionata de irigatii repetate, ce devin absolut obligatorii in perioada de seceta.

In vederea plantarii de toamna trebuie efectuate o serie de pregatiri absolut necesare si anume dupa care se executa plantarea propriu-zisa. De asemenea trebuie stabilite dinainte speciile ce se planteaza in livada.

Stabilirea corecta a distantei

Dintre randuri si dintre pomi pe rand se face pentru fiecare specie in parte de pe grupe de soiuri cu vigoare asemanatoare, tinandu-se seama si de portaltoiul utilizat, deoarece el are importanta foarte mare asupra cresterii pomilor.

Distanta intre randuri trebuie sa nu fie mai mica de 3,0-4,5 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Sunt foarte pretentiosi la acest factor caisii, piersicii, migdalii, ciresii, ca si unele soiuri de mar si par. Pe solurile cu fertilitate naturala ridicata, distantele de plantare trebuie marite, deoarece pomii cresc mai voluminosi.

Pentru pastrarea pe un timp mai indelungat, pomii fructiferi se vor stratifica in santuri adanci de 30-40 cm, cu latimea de 45-55 cm, facute in gradina, in scopul protectiei pomilor. Materialul saditor se va aseza in picioare, in legaturi a cate 10 buc in legatura, cu eticheta pe fiecare legatura, sau bucata pentru a se evita amestecarea soiurilor, si se va acoperi pe radacini 30-40 cm din tulpina cu nisip sau pamant bine maruntit care a fost scos din santul sapat. Daca nu a existat posibilitate de plantare toamna atunci este obligatoriu ca in sant sa se introduca apa din abundenta pentru a se elimina golurile de aer formate dupa acoperire.

Important: daca acesta operatiune este trecuta cu vederea exista posibilitatea ca radacinile sa inghete pe timpul ierni din cauza golurilor de aer.

Fasonarea radacinilor

Se face pentru improspatarea sectiunii la radacinile de schelet mai groase de 3-4mm. Tinand cont ca prinderea se face pe baza radacinilor groase, de schelet, acestea se lasa cat mai lungi daca nu sunt ranite, in caz contrar acestea se fasoneaza deasupra ranii. Prin aceasta se innoiesc taieturile facute la scos, operand cu foarfeca, se scurteaza radacinile frante ori ranite, imediat deasupra ranii, lasandu-se intregi cele sanatoase principale. Radacinile subtiri, se scurteaza la 1-2 cm, iar cele uscate se pot suprima de la baza, pentru a stimula aparitia altora noi.

Mocirlirea radacinilor

Consta in scufundarea repetata a radacinilor pomilor intr-un amestec de pamant bine maruntit intr-un vas cu apa. Aceasta mocirla stimuleaza vindecarea ranilor si aparitia de noi radacini. Pomii se vor planta imediat dupa aceasta operatiune pentru ca mocirla sa nu se usuce pe radacini.

Plantatul Pomilor

Pomii se aseaza in gropi astfel ca punctul de altoire sa ramana deasupra nivelului solului. Pe fundul gropii se face un musuroi din pamant maruntit pe care se aseaza radacinile pomului. Se arunca apoi pamant maruntit printre radacinile rasfirate.

Sisteme de fixare si accesorii pentru livezi superintensive
HOME    |    SERVICII     |    CONTACT     |    COMENZI     |    INFO
FRUCTSISTEM
Irigatii
shape
© 2012 - FRUCTSISTEM

Dupa ce au fost acoperite radacinile, se scutura usor pomul pentru ca pamantul sa patrunda bine intre toate radacinile. Dupa ce s-a nivelat solul tras peste radacini, se taseaza foarte bine prin calcare insistenta. Se trage apoi tot pamantul in groapa, pana la nivelul superior al acesteia si se calca din nou.

Se adauga o galeata de apa, apoi se mai calca o data si se face un musuroi larg in jurul trunchiului pentru a proteja radacinile de ger. Dupa 4-5 zile se revine daca nu sunt precipitatii si se mai uda o data cu circa 5 l-apa la un pom, dupa care se taseaza insistent inca odata.

Important: Daca toamna nu s-a facut taierea de formare a coroanei atunci primavara se scurteaza la inaltimea de 60-80 cm, de la nivelul altoiului pentru a se evita cresterea excesiva a pomului.


SISTEMUL DE SUSTINERE ÎN LIVEZILE DE POMI

În livezile intensive si superintensive de pomi, se recomanda instalarea sistemul de sustinere, pentru organizarea unor forme de coroana specifice precum si pentru ancorarea pomilor cu sistem radicular superficial. Aeste necesara evidentierea modului cum se amplaseaza sistemul de sustinere si cel de fertiirigare.

Ca si sistemul de irigatie prin picurare, asigurarea cu mijloace de sustinere se realizeaza înainte de plantarea pomilor. Un sistem de sustinere bine realizat dureaza câteva zeci de ani, pâna la 100 de ani. Speciile pomicole se pot schimba la 15-20 de ani, înfiintarea unei noi culturi fiind necesara din cauza scaderii productiei pomilor cât si schimbarile de pe piata de fructe proaspete, sistemul de sustinere însa ramânând pe loc.

Sistemul de sustinere se poate realiza cu spalieri din beton, lemn sau metal, pe toate rândurile. Lungimea cea mai indicata pentru un rând este de 200 m si corespunde unui sistem de fertirigare eficient în exploatare, dar si unui randament ridicat al utilajelor de stropit si de lucrat solul, iar între rânduri ofera o productivitate sporita la recoltat si evacuat productia. Nu se recomanda rânduri mai mici de 100 m, care dubleaza unele cheltuieli cu lucrarile mecanice si le cresc pe cele cu fertirigarea.
La capatul rândurilor se amplaseaza stâlpi de 9 cm grosime si de 3,7 m lungime, iar pe rând, din 8 în 8 m, stâlpi cu profil de 7 cm, lungi de 3,5 m. Acestia sunt realizati prin precomprimare si prezinta 12 sârme ca armatura. Stâlpul de capat se îngroapa aplecat, la 1 m adâncime, iar cei intermediari la 70 cm adâncime în pozitie perfect verticala. Cei de la capete se prind cu ancore speciale fixate la 1 m adâncime, cu sufa si brida speciala pe stâlp. Brida va fi la 2,5 m înaltime.

Plantarea stâlpilor este precedata de pichetare, respectând distantele recomandate fiecarei specii. La specia mar, cunoscând modul de fructificare pe vârfurile mladitelor si ale nuieluselor, obligatoriu se pune, la fiecare pom un pilon din bambus cu diametrul de 24-26 mm si lung de 3 m, astfel încât sa fie prins 20-30 cm de sârma de sus. Pomul va fi fixat de bambus cu 2-5 legaturi, iar furtunul pentru fertirigare se pune la înaltime.

La specia mar pe spalieri se poate recomanda si o singura sârma care se pune la înaltimea de 40 cm, pe care se prinde furtunul de fertirigare, pentru a putea lucra mecanizat pe rânduri. Pentru cires, prun, cais si piersic nu se pune bambus, dar se vor pune trei sârme prima la 40 cm, a doua la 120 cm si a treia pentru rigidizare la 2,5 m. De prima sârma se fixeaza pomul, iar pe a doua si a treia se dirijeaza lastarii, lucrare care se face în primul an, diferit în functie de specie. Sârmele sunt prinse de stâlpii intermediari cu bride speciale din sârma de 25 mm, iar pomii se leaga numai cu furtun din plastic gros de 4-6 mm. Este interzis sa se lege cu altfel de material, deoarece legatura ramâne cât vegeteaza pomul.

În situatia în care se amplaseaza plasa antigrindina spalierii vor fi mai lungi si mai grosi, cei de la capete de 12 cm, cei de mijloc de 9 cm cu lungimea de 4,7 m, respectiv 4,5 m, cu introducerea lor 1 m în sol. Plasa are un montaj special, iarna se ruleaza pe lungimea rândului si primavara se trage pe interval dupa ce 80% din flori s-au polenizat, dar nu mai devreme, pentru a permite albinelor sa polenizeze. În acest caz, pretul investitiei creste.